Skænken - et praktisk møbel
For spisestuen er i højeste grad dér, hvor skænken kommer til sin ret. Her kan man gemme sine duge, sit pæne service og de gode glas, der skal på bordet, når der er andet end den daglige drift på menuen. I gamle dage var der også tradition for, at mad kunne præsenteres og færdiganrettes på skænken, der også blev brugt til at skænke drikkevarerne op på. Deraf navnet.
Det er i højeste grad stadig opbevaringsfunktionen og elegancen, skænken er kendt og elsket for i dag, men det er ikke længere kun i spisestuerne, vi ser de store møbler. I takt med at vi har fået fladskærme i stuerne, er skænken blevet et oplagt tv-møbel, da dets størrelse typisk kan give de efterhånden enorme skærme lidt modspil i stuerne.
Flere og flere skænke finder også vej til vores badeværelser i takt med, at de vokser. Her kan mange typer, eventuelt med lidt forholdsregler og behandling, sagtens tåle de fugtige forhold, du finder på et badeværelse. Her er en skænk i træ en smuk tilføjelse til et ellers lidt klinisk rum.

Gamle designs er eftertragtede
Jacobsen, Wegner og Mogensen har alle fostret smukke skænke, men det er ikke dem, de er kendt og elsket for. Det skyldes måske, at skænkens former og funktioner på forhånd i højere grad var givet, end det var tilfældet med stolene. En skænk kan naturligvis variere lidt i form, størrelse og farve, men i bund og grund er der tale om et møbel med låger i godt og vel hoftehøjde.
I takt med den danske modernisme blev der skruet ned for udskæringer og detaljer, og det blev i højere grad træet, som fik en fremtrædende rolle. Det gjorde skænkene tidløse, og det er måske også årsagen til, at de gamle designs er så eftertragtede.
Danske designerskænke fra Re•Collection
Benene på vores skænke er i massivt træ, mens deres korpus er i lakeret eller ulakeret finér. Vi kan tilbyde følgende træsorter:
Eg, som med sine fine tegninger og sine lyse farver har en ubenægtelig lethed – selv når vi taler om så stort et møbel. Egefinér rengøres med en hårdt opvredet klud, og du bør tørre efter med et tørt klæde efterfølgende. Materialet er åbent i strukturen, og derfor bør du også altid hurtigst muligt tørre pletter op. Undgå at bruge sæbe på dine træmøbler.
Palisander, der er kendetegnet ved sin næsten rødlige glød, er efterhånden én af de mere sjældne og eftertragtede træsorter, efter rovdrift og hugst har gjort store indhug i bestanden af især de brasilianske træer i løbet af det 20. århundrede. Der findes dog stadig et marked for dyrket og certificeret palisander fra eksempelvis Indien og Sydøstasien. Palisander rengøres med bløde bomuldsklude – først hårdt opvredne og siden tørre, hvorefter du kan give de ulakerede udgaver lidt palisander-olie, som også efterfølgende poleres af. Undgå at bruge klude af kunststoffer.
Mexico palisander, som byder på dybe farver og smukke aftegninger, der måske kan virke en anelse mere dramatiske end den klassiske palisander, er et populært valg til smukke møbler og musikinstrumenter. Faktisk er træsorten hyldet for sine musikalske egenskaber, og det er ofte Mexico palisander, der lægger træ og toner til xylofoner, marimbas og claves. Denne type palisander skal behandles på samme måde som den klassiske.
Amerikansk valnød er kendt og elsket for sine gråbrune farver og smukke aftegninger. Pleje, rengøring og vedligeholdelse sker ved samme fremgangsmåde som med de andre finerer. Der er dog det aber dabei, at du med fordel kan behandle det ulakerede træ fra tid til anden, hvis det begynder at miste sin lød. Et tyndt lag olie, der hurtigt aftørres igen, kan holde de flotte farver ved lige.
Teak, der for mange er ensbetydende med møblerne fra dansk designs storhedstid, er en stærk træsort, der med sin rødbrune glød har bragt glæde og et varmt udtryk til mange stuer gennem tiden. Teakfinér kan rengøres efter samme opskrift som de andre finerer, og også her kan en god teak-olie komme på tale, når møblet begynder at blive misfarvet. Du kan også give det en forsigtig omgang med teakolie og 0000-ståluld, hvis skænken får pletter og misfarvninger.