Spisebordsstole

En af kronjuvelerne i den danske designtradition er de ikoniske spisebordsstole, vi har siddet ved i efterhånden 5-7 årtier. Arne Jacobsens evner i stål og yndefuld finér, Wegners leg med bløde former i hårdt træ og Børge Mogensens kompromisløse tilgang til funktion og formål. Evner og egenskaber, der har givet os mesterværker som Syveren, Myren, Grand Prix, Y-stolen og Den Runde Stol, Søborg-stolen og naturligvis Folkestolen.

Filtrering

Varer 1-19 af 20

Side
pr side
Faldende
  1. Arne Jacobsen 3107 Divina Melange - Flere varianter
    Arne Jacobsen 3107 Divina Melange - Flere varianter
    Fra 3.100 kr

  2. NY Arne Jacobsen 3107 Divina Melange - Flere varianter
    NY Arne Jacobsen 3107 Divina Melange - Flere varianter
    Fra 3.900 kr

Varer 1-19 af 20

Side
pr side
Faldende

Flotte designerspisebordsstole

 

Y-stolen, Syveren, Myren, Folkestolen og sådan kunne vi blive ved. Der findes et utal af inderligt ikoniske, danske spisebordsstole, der så dagens lys i guldalderen i den danske modernisme. En stol som spisebordsstolen, der tidligere har været nem at overse, fik med de danske designere en fremtrædende rolle i hjemmene. Ikke ved at udstyre og ornamentere stolene i ét væk – tværtimod. De danske design-spisebordsstole var minimalistiske og funktionelle, og det har ironisk nok givet dem en plads i solen igennem årtier, og de tidløse møbler ser ikke ud til at være på vej ud.


Designerspisebordsstole

Spisebordsstole i dansk design

 

De har hvert deres særpræg, de forskellige stole, og det er måske især tre designere, der har vundet plads ved de danske spiseborde. Arne Jacobsen, Hans J. Wegner og Børge Mogensen.

Arne Jacobsen og formerne

 

Arne Jacobsens stole virker selv i dag, 60 år senere, moderne og næsten futuristiske. De buede linjer og lette udtryk, der kendetegner hans stole, er indbegrebet af dansk design. Hans brug af brug af metal og formpresset finér var kontroversielt i samtiden, hvor naturmaterialer og håndværk var lovprist, men Arne Jacobsen insisterede på, at den almindelige dansker skulle have råd til hans stole. Derudover var Arne Jacobsen heldig, eller måske rettere dygtig, i sit valg af partnerskabet med Fritz Hansen, for kvaliteten af de stole, de producerede, var og er uovertruffen.

Den ideologiske Børge Mogensen

 

Børge Mogensen var en ilter herre med en stålfast tro på Kaare Klints dogmer om funktion, materialer og rene linjer. Han var exceptionelt produktiv, og han står bag et utal af ikoniske spisebordsstole. Især hans tid i spidsen for FDBs møbler gjorde ham kendt og elsket, og både windsorstolene og især shakermøblerne med Folkestolen, J39, fandt vej til mange hjem. Søborgstolen er en senere klassiker fra hans hånd.

Stolenes mester, Hans J. Wegner

 

Wegner var på samme måde som Børge Mogensen præget af Kaare Klint og den danske modernisme, men han tillod sig at snige sig rundt om dogmerne fra tid til anden, og det er måske grunden til, at hans stole blev kendt og elsket over hele kloden. Især Kinastolen og Den Runde Stol fik verdens øjne op for Wegners store talent. Det var dog Y-stolen, som for alvor fik plads ved spisebordene herhjemme, og den er faktisk på mange måder en kombination af elementerne fra de to andre.