3107 - Syveren

Varer 1-19 af 30

Side
pr side
Faldende
  1. Arne Jacobsen 3107 Divina Melange - Flere varianter
    Arne Jacobsen 3107 Divina Melange - Flere varianter
    Fra 3.100 kr

  2. NY Arne Jacobsen 3107 Divina Melange - Flere varianter
    NY Arne Jacobsen 3107 Divina Melange - Flere varianter
    Fra 3.900 kr

Varer 1-19 af 30

Side
pr side
Faldende

Syveren af Arne Jacobsen

 

Syveren, 7-stolen, 7’er-stolen. Kært barn har mange navne, men den ikoniske stol hedder faktisk 3107 – og Arne Jacobsens (1902-1971) Syver er vitterligt kær. Siden den så dagens lys for første gang i 1955, er den endt i et utal af hjem, kontorer, hoteller og andre steder, hvor æstetiske og praktiske hensyn skal forenes. For stolen er vitterligt praktisk, og det er da også Fritz Hansens klart mest solgte møbel. På trods af prisskiltet er stolen faktisk én af de mest solgte herhjemme. ’På trods’ skal tages med et gran salt, for det var i sin tid meget vigtigt for Arne Jacobsen, at produktionsprisen skulle holdes nede, så danskerne havde råd til stolen.

Selvom stolen næsten virker skulpturel i formen, er den i højeste grad skabt til dagligt brug. Den er let at rengøre, og du kan stable den, så kan du spare på pladsen. Det er blandt forklaringerne på, at den er blevet så populær i virksomheder, hvor stolen kan være praktisk, når lokalerne hurtigt skal fyldes og ryddes. Der er heller ikke tvivl om, at en del af populariteten også skal findes i, at stolen er komfortabel – især set i forhold til datidens møbler.

 

Christine Keller photo 
Licens: CC BY-SA 4.0 af Paille

 

De fleste af den verdenskendte arkitekts største møbler er skræddersyet til et byggeri, han har stået bag. Det er ikke tilfældet med Arne Jacobsens 7-stol. I hvert fald ikke direkte, for Syveren har sit ophav i den næsten ligeså populære Myren. Myren blev tegnet til Novos kantine med tanke på dens praktiske egenskaber, og Arne Jacobsen var slet ikke færdig med at udforske, hvad skalstolen kunne. Det blev i første omgang til den berømte 7’er, som senere fik selskab af Grand Prix-stolen, der er skabt med samme teknik.

Teknikken er simpel. Stolen består af et forkromet stålstel, der bærer sæde og ryglæn i ét og samme stykke formpresset finér. Der ligger en lang og arbejdstung proces bag at gøre fineren klar til pres, ligesom den får en overhaling, når det karakteristiske, kropsformede sæde kommer ud af formpresseren. Herefter lakeres, males eller betrækkes Syveren med læder eller lærred.

Stolen findes i dag i en masse forskellige afskygninger, som eksempelvis kontorstol og barstol, men det er stadig i spisestuesammenhæng, vi oftest ser den hos private. Her fås den med og uden armlæn, og det er som ofte de læderbetrukne udgaver, der ses i dag.

Som sagt fås Arne Jacobsens 7-stol i læder, og de stole, vi polstrer og ompolstrer, får for det meste et betræk i anilin-læder eller semi-anilin. Anilin-læder er af allerfineste kvalitet og kommer fra udvalgte skind. Anilin bliver kun smukkere med tiden, for det patinerer virkelig flot. Det er til gengæld nærmest ubehandlet, og det betyder, at skindet er en anelse sart. Semi-anilin har mange af de samme egenskaber, men læderet har fået en behandling, som gør, det kan tåle lidt mere af både slid og rengøring. Det betyder til gengæld også, at skindet ikke patinerer helt så flot, så det er virkelig værd at tage med i overvejelserne, hvordan stolene skal bruges.

Er du nysgerrig efter at se nærmere på andre møbelklassikere end Syveren, så klik på linket og lad det følge dig til både møbler og ikoniske designere.