Ægget

Varer 1-19 af 29

Side
pr side
Faldende

Varer 1-19 af 29

Side
pr side
Faldende

Historien om Arne Jacobsens Ægget

 

Det er få møbler, der er så ikoniske og genkendelige som Arne Jacobsens Ægget. Den exceptionelle, næsten skulpturelle, stol har over seks årtier på bagen, og den er stadig ligeså futuristisk og opsigtsvækkende, som da den først så dagens lys i 1958.

Arne Jacobsen tegnede SAS-Hotellet i København, som slog dørene op i 1960. Byggeriet var upopulært i samtiden, og københavnerne kunne slet ikke se idéen i en ny skyskraber i byens skyline. Byggeriet blev en realitet, og SAS åbnede dørene til verdens første designhotel. Et modernistisk mesterværk, der var gennemsyret af kompromisløse designløsninger hele vejen igennem.

Stringente linjer og organiske former i et væld af farver bød gæster og nysgerrige velkommen i det store hotel, hvor Arne Jacobsen havde designet interiøret ned til mindste detalje. Det færdige resultat med bygningens ydre delte stadig vandene, men interiøret vakte opsigt, og i dag er mange af tingene blevet udødeliggjorte klassikere. Svanen, Dråben, Serie 3300 og ikke mindst Ægget blev nemlig designet til hotellet.

Som det var tilfældet med så mange af hans byggerier arbejdede Arne Jacobsen intenst med at bryde de lige linjer med runde former, og her kom Ægget til at spille en vigtig rolle. Plastikskummet var lige blevet tilgængeligt som materiale, og han tøvede ikke med at teste, hvad det nye materiale bragte af muligheder. Plastrammen og polstringen med koldskum tillod ham at forme stolen meget friere, og slutresultatet blev den nok mest ikoniske stol nogensinde skabt.

Evnen til at bryde de lige linjer og de kantede udtryk var nemlig universelt efterspurgt, og i dag er stolen ét af de mest genkendelige møbeldesigns. Udover at behagelig for blikket, byder Ægget også på en enorm siddekomfort. Ægget er monteret på en fod, der gør, du både kan dreje og vippe stolen, ligesom stolens design tilbyder en vis afskærmning af omverden i kraft af øreklapperne. Det var praktisk, når stolen var født til en tilværelse i hotellets lobby.

Faktisk fik hotellet også et par Ægget-sofaer, ligesom Svanen også fås som sofa, men der blev ikke fremstillet mange, da processen var temmelig vanskelig. Derudover findes der ingen okser store nok til at lægge hud til en hel sofaside, så sting ville være uundgåelige i læderudgaven.

I dag er alle møblerne fra SAS-hotellet elsket og feteret over hele kloden. Til gengæld er hotellet i mellemtiden blevet moderniseret, og det er kun suite 606, der er bevaret med Arne Jacobsens originale interiør. Mon ikke nogen har fortrudt, at de ikke bevarede en hel etage i stedet?

I dag sælges Ægget stadig over hele kloden, hvor både nye og brugte modeller dagligt skifter ejermænd. Stolen fås i et væld af farver, når du vælger tekstilbetræk, ligesom læderudgaverne efterhånden også fås i mange farver og forskellige nuancer.  Da Ægget er et ofte kopieret møbel, skal du altid være opmærksom på, om du også får, hvad du betaler for.

Vi sælger kun originaler, som omhyggeligt er gennemgået for fejl, mangler og slitage. Stolene bliver ombetrukket i det fineste anilin-læder, inden de bliver solgt.