Borde

Den danske designtradition er fuld af borde, der med et minimum af virkemidler sætter et maksimalt aftryk på udtrykket i stuer og spisestuer. Piet Hein tidløse klassikere samt Arne Jacobsen, som står bag smukke borde – i både cirkler og rektangler. 

19 varer

pr side
Faldende

19 varer

pr side
Faldende

Læs mere om designborde

 

De fleste tænker måske på Piet Heins Superellipsebord, når snakken går på de danske designerborde, og det er da også et bord, der har lagt plade til en ufattelig mængde middage og møder. Superellipsen er et glimrende eksempel på, hvad et godt designet bord skal kunne. Enkle linjer, smukke konturer og et kompromisløst fokus på funktion.

Hvor de andre designermøbler, som stole og sofaer, efterlader mere plads til fantasifulde fortolkninger, kræver bordet en helt anden og konservativ tilgang til designet, for der skal ikke mange svinkeærinder til, før bordet bliver ubrugeligt skrammel. Derfor skal det smukke i designerborde findes i detaljerne. I de små variationer i former, vinkler, stel og ben.

Det er som nævnt ellipsebordet, der nok er det mest ikoniske bord i den danske designtradition. Det har også det hele. En unik, men praktisk, form og ben, der er næsten ligeså let genkendelige som bordets form. Arne Jacobsens A826 er også en absolut klassiker blandt designermøbler, og bordet er faktisk og skabt i samarbejde med Piet Hein. Den ofte helt cirkelrunde bordplade, hvilende på ét ben og stjernefod, er næsten også blevet en arketype for de moderne, minimalistiske borde.

Poul Kjærholms PK54 er måske ikke så kendt og udbredt som de to andre, men det ændrer ikke på, at det runde bord med kubestellet er ét af de mest eftertragtede borde blandt elskere af den skandinaviske minimalisme. I den modsatte grøft har vi Børge Mogensens store klassikere. Søborg-bordet og ikke mindst shakerbordet tilbyder en helt anden varme - qua brugen af træ, end du finder i de store, minimalistiske mesterværker.

I dag har spisestuer og -borde fået en langt mere central og fremtrædende rolle, og kærligheden til varme og naturmaterialer i indretningen er blevet stor. Derfor er plankebordet blevet populært igen, og de fås i både rå, naturlige varianter og mere behandlede designerudgaver.Designborde