Svanen

Varer 1-19 af 24

Side
pr side
Faldende

Varer 1-19 af 24

Side
pr side
Faldende

Historien om Arne Jacobsens Svanen

 

Arne Jacobsens Svanen er næsten ligeså dansk og kendt som H.C. Andersens eventyr om ællingen, der blev til samme smukke fugl. Stolen kom til verden i 1958, hvor dens runde udtryk og buede linjer vakte opsigt. Faktisk skal du helt ned på stellet for at finde en lige linje på den berømte stol, og selv her seks årtier senere virker Svanen moderne – ja, næsten på vippen til det futuristiske.

Svanen blev til som en del af indretningen på SAS-Hotellet, akkurat ligesom storebroren Ægget, så det er omsonst at diskutere, hvem der kom først. Hele SAS-Hotellet blev tegnet af Arne Jacobsen, og den kantede, modernistiske bygning var en kontroversiel størrelse i samtiden. Mange københavnere mente ikke, at det store, klodsede tårn pyntede på hovedstadens skyline, og med sine 22 etager var byggeriet da også en gigant dengang.

Danskerne tog dog helt anderledes godt imod indretningen på hotellet, som Jacobsen også stod bag. Ud over Svanen og Ægget kom også Dråben, Gryden, Serier 3300, Lille Giraf og hans ikoniske Georg Jensen-bestik – plus et utal af andre store og små designs. Hotellet er i dag moderniseret, men Suite 606 er bevaret til minde om Arne Jacobsens originale mesterværk.

Ligesom Ægget er Svanen et produkt af Arne Jacobsens opdagelse af nye materialer, der tillod former og kurver, der hidtil havde været utænkelige. Rammen er støbt i en form for plastisk, der er beklædt med koldskum og siden betrukket med læder eller tekstil.

Stolen er på sin vis mere elegant end storebroren, der næsten insisterende indtager rummet. Svanen er, qua sin størrelse og sit mere åbne snit, mere imødekommende over for både lokalet og den øvrige indretning. Begge stole kan dog både tåle at stå alene såvel som at indgå andre indretningssammenhænge.

Kernen i mange de elskede designs fra hotellet er de bløde, næsten organiske former. Det er ikke en tilfældighed, for Arne Jacobsen arbejdede bevidst med, at hans møbler skulle bryde bygningens meget hårde linjer. Svanen blev tegnet til lobby- og loungebrug, hvor den fik liv som både stol og sofa. Svanesofaen er dog lidt sværere at støde på i hjem og på kontorer, da den ikke var i produktion i en lang årrække, men den begynder så småt at genfinde sin plads i rampelyset.

I dag er Svanen stadig i høj kurs over hele kloden, og både nye såvel som brugte udgaver skifter dagligt ejermand. Da møblet er eftertragtet, er det også blevet en populær kopivare, så det er vigtigt, du bruger betroede leverandører, så du er sikker på, produktet lever op til prisen.

I Re•Collection forhandler vi både brugte og fabriksnye eksemplarer af Svanen, og du kan være sikker på, at vi lever op til selv de højeste standarder. Der er naturligvis tale om ægte og certificerede stole, når vi sælger brugte udgaver, og de gennemgår et grundig gennemsyn for slitage, fejl og mangler, før de bliver ombetrukket i anilin-læder af bedste kvalitet.

Svanen fra Arne Jacobsen er en udødelig klassiker, der nok også vil overleve strømninger og tendenser i årtier fremover.