Daybeds

En daybed forener komfort og elegance, og vores Re•Lax daybed i læder er en hyldest til tidligere tiders store klassikere fra Poul Kjærholm, Børge Mogensen og Mies van der Rohe. Vores daybeds er lavet i materialer fra allerøverste hylde, og håndværket er af en kvalitet, der gør, at du potentielt har et møbel på livstid. Vores daybed kan fås i flere forskellige størrelser, og du har flere valgmuligheder, når det gælder farver, siddehøjde og be

1 vare

pr side
Faldende

1 vare

pr side
Faldende

FUNKTIONELLE DAYBEDS 

Daybed’en er måske ét af de ældste møbler, vi har, og dens historie går helt tilbage til oldtiden og antikken, hvor både egyptere og grækere holdt af at holde henslængt hof på den arm- og rygløse sofa. Den slags udfoldelser, som en daybed opfordrer til, har været forbeholdt overklassen, og det var da også blandt hoffet og det bedre borgerskab, at det eksklusive møbel skulle findes.

Daybeds, der fra begyndelsen har opfordret til afslapning, samtaler og middagslure, har udviklet sig hele vejen op gennem renæssancen, barokken og rokoko-tiden. Interessen faldt ikke i de følgende år, hvor den victorianske fascination af fortiden også betød en øget interesse for daybeds. Den blev også kaldt en besvime-sofa, for rygtet havde det, at victorianske kvinder havde en tendens til at besvime på grund af de stramme korsetter, moden dikterede, de skulle iføre sig.

Disse møbler var dog stadig langt fra de daybeds, der er populære valg i indretningen i dag. Det var først med modernismen, at den moderne daybed fandt sit udtryk – og for alvor blev en del af den danske møbeltradition.

BERØMTE DAYBEDS

Arkitekten Eileen Gray var én af de kvinder, der gjorde sig bemærket i den spæde modernisme. Hendes designs var på en gang deres egne og en del af noget større, og hun gjorde sig blandt andet bemærket med flere daybeds. Heraf er den mest kendte nok The Day Bed fra 1925, som stadig i dag fremstår moderne i sit design.

Arkitekt, designer og maler Le Corbusier kom med sin ikoniske LC4 i 1928 daybed i læder, stål og chrom, der i vanlig stil var både enkel og kompleks i udtrykket. Stolen var designet for udpræget komfort, men det er det tidløse udtryk, den populære daybed i dag er kendt og elsket for. Med daybed’en fra Le Corbusier blev møbeltypen svær at overse for modernismens største designere.

Arkitekten Ludwig Mies van der Rohe var også én af modernismens pionerer, og hans stilling som leder af Bauhaus-skolen i de tidlige 1930’ere understreger hans betydning for stilretningen. Han stod bag tyskernes pavillon på Verdensudstillingen i Barcelona i 1929, og det var en indsats, der tog verden med storm. Han designede flere af møblerne hertil, og det er også her den berømte Barcelona Day Bed fra.

FRA DIVAN TIL DAYBED 

Der er ingen tvivl om, at de store udenlandske designere fik indflydelse på de danske fortolkninger af den gode, gamle divan. Begyndelsen på daybeds som del af indretningen i stuen, entréen og andre steder i de danske hjem var gjort.

Møbelsnedkeren Poul Kjærholms ikoniske PK80 daybed i læder fra 1959 trækker tydelige tråde fra de udenlandske mesterværker, og den lækre daybed er både stringent og tidløs i udtrykket. Chrom, skind og rene linjer har gjort PK80’eren til en klassiker, der klæder indretningen i de fleste hjem.

Møbeldesigneren Poul Volther, der måske ellers er mest kendt for sin Corona-stol, tegnede i starten af 1950’erne en daybed, der kom i produktion i slutningen af årtiet. Designet er soleklar, dansk modernisme, hvor de hårde linjer bliver blødt op af trærammer og uldbetræk. Den smukke daybed produceres og handles stadig ivrigt i dag.

Møbeldesigneren Børge Mogensens fortolkning af møblet med BMJ 4312 bærer så umiskendeligt hans præg, og denne daybed er da også ét af hans store værker. Originalen var udstyret med de karakteristiske tern, der i en periode var blandt hans varemærker, mens den i dag oftest ses med et mindre markant betræk.

RE•LAX DAYBED I LÆDER TIL STUEN ELLER ENTRÉEN

Re•Collection-serien af daybeds i læder er skabt som hyldest til de danske designklassikere, og det er ting som rene linjer, gode materialer og godt håndværk, der kendetegner de minimalistiske møbler. Vores daybed hylder Poul Kjærholms hyldest til modernismens pionerer, mens vi lader os inspirere af Børge Mogensens rundhåndede brug af knapper som værktøj til at bløde et ellers hårdt og minimalistisk udtryk op. Ligesom vi i materialevalget skæver til Poul Volthers brug af naturmaterialer.

Læderet i vores daybeds er nemlig anilin-læder. En type af læder, der virkelig ikke lægger skjul på, at det netop er et naturmateriale. Læderet har typisk små præg af det liv, dyret har levet, og derfor er to skind heller ikke ens. Det bløde skind har små ar og farvevariationer, der gør hver eneste daybed unik og interessant at betragte i din indretning.

Anilin har også kun en meget begrænset overfladebehandling, og du kan som ejer af et møbel i anilin-læder se frem til, hvor smukt læderet patinerer. Denne lædertype ældes nemlig i højere grad, end den slides.

Hos Re•Collection finder du flere multifunktionelle møbler til både stuen og entréen. Se også vores populære læderbænke, og tilfør det ønskede rum endnu et stykke lækkert og tidløst design. Ligesom daybeds kan også en bænk pyntes med puder og fungere som flotte afslapningsmøbler eller ekstra opbevaring i hjemmet.

EN LÆDER-DAYBED KAN IKKE LIDE SOLLYS

Du bør dog til gengæld altid undgå direkte sollys, når du har med lædermøbler at gøre, for det har de ikke godt af. Det slider på både materialets egenskaber og dets farver, hvis det bliver for varmt og lyst, så du bør heller ikke sætte din daybed klos op ad radiatorer og brændeovne.

Du bør også undgå sæbe og rengøringsmidler på dit nye møbel, da de udtørrer læderet, og du bør hurtigst muligt tørre pletter op, hvis du spilder på din daybed. En opvredet klud, en let støvsugning og en tur med mikrofiberklud kan du dog roligt give lædermøblerne fra tid til anden.

Giv eventuelt møblerne en gang lædervoks et par gange om året, så du holder skindet blødt og smidigt, mens du forlænger betrækkets levetid.

EN DAYBED I LÆDER LØFTER STUEN

Er du på udkig efter et møbel, der kan fuldende din indretning i for eksempel stuen, er en daybed altså et godt bud. En daybed i læder bidrager med et eksklusivt udtryk til det rum, den indgår i, og passer til langt de fleste møbler i langt de fleste moderne hjem. 

Lader du dit hjem fuldende med en daybed i læder, har du ikke alene et møbel, der løfter rummet, du kan samtidig gøre forskellig brug af din daybed. Placerer du dit møbel i stuen, vil den formentlig dele rum med en sofa. En daybed kan foruden siddeplads også - som navnet antyder - fungere som seng. Har du en rolig afkrog i stuen, kan en daybed i læder dekoreret med puder fungere som plads til både at sidde og sove.

En daybed i læder gør sig dog godt flere steder i indretningen. Her er tale om et stykke særdeles funktionelt og tidløst design, der både kan gøre gavn i stuen, entréen eller et andet sted i dit hjem. Brug din daybed i læder som seng for eksempelvis overnattende gæster i stuen eller som smukt afslapningsmøbel et andet sted i din indretning.

Er du på udkig efter andet end daybeds og mere komfort? Hos Re•Collection finder du flere flotte møbler i smukt design til forskellige steder i dit hjem. Se også vores udvalg af sofaer, og find lækre møbler, der passer lige ind i din stil allerede i dag.